top of page
gaellecommunication

Euro-Toques/Le Brabant Wallon Baron Romeyer Trofee Wedstrijd - 20/02/2024





De 19e editie van de Trophée Baron Romeyer Euro-Toques wedstrijd, georganiseerd in samenwerking met Brabant Wallon, vond plaats op 20 februari 2024 bij IPES Waver, de winnaar van de vorige editie.


We willen hen hartelijk bedanken voor de warme ontvangst.


5 scholen namen dit jaar deel en presenteerden 1 voorgerecht, 1 hoofdgerecht en 1 dessert met vaste ingrediënten:


Voor het voorgerecht :


Saint Rémy kaas - Vers en gerijpt volgens hetzelfde recept als het voorgerecht. A table ! Maison Fromagère https://atablemaisonfromagere.be/

Voor het hoofdgerecht :

Als dessert: Plantaardig dessert met keuze uit 3 Sosa productenhttps://fsp.showpad.com/share/xKKes5PCxwuf7eYMwcemm/1


De deelnemende scholen :


  • Team 1 Val-Itma Doornik

  • Team 2 IPES Waver

  • Team 3 Ter Groene Poorte Brugge

  • Team 4 IPES Ath

  • Team 5 Lycée technique La Providence ORCHIES


Hier zijn de gerechten die door elk team zijn gepresenteerd:

Team 1 Val-Itma Tournai

Voorgerecht


Saint Rémy gerijpt met FRUIT VANHELLEMONT appeljenever, gepaneerd met hazelnootpoeder


hazelnootpoeder/ Saint Rémy mousse van het kaashuis A TABLE


en appeljenever/ Brunehaut appelsap met vanille, appelcompote


appelcompote en tuile van Espelette-peper


Hoofdgerecht


Riddervis met hazelnootkorst/Comté


wortel geglaceerd met Fagnes bloedsinaasappel, gerookte gele wortel met dragon


mousseline van mauve wortel / pickles van kool / balletje van zoete aardappel met


bloedsinaasappelsaus en waterkers


Dessert


Amatika bloemblaadjes/Brunehaut perenemulsie, Ruffus met aquafaba/sablé


Bretoen met kokosmelk/vegan rozencrème


Team 2 IPES Wavre

Voorgerecht


Gevulde tweekleurige ravioli, Mornay met Saint-Rémy wijn, champignonpuree en peterselie, gel van gin en dragon


Hoofdgerecht


Arctic char gemarineerd in rode biet en bloedsinaasappel super venen bier,


Gegrilde polenta, ingemaakte rode bietenbloem en chioggia Puree van paarse wortel en


rode biet,Arctic char leer,Witte boter met ingelegde azijn,Gel en blokjes bier supersinaasappelvla en bloedsinaasappelsap,


Dessert


Bananenbiscuit gewikkeld in een ferrero glazuur met geplette amandelen, een romige


banaan yuzu gewikkeld in een Amatika chocolade ganache. Appel/yuzu gel en suikerspiraal.


spiraal.


Team 3 Ter Groene Poorte Brugge

  • Entrée

Knolselder en gerookte Saint Rémy/salade van zwarte linzen/crumble van Saint

Remy affine

  • Plat

Beekridderforel /sinaasappel/Fagnes

bloedsinaasappel/shitake/peterseliewortel/dragonpoeder

  • Dessert

Vegan Aardpeer, chocolade, hazelnoot en mandarijn


Team 4 IPES Ath

Voorgerecht


"Ravioles d'ici et d'ailleurs": groenteravioli met Saint-Rémy en zuidwestelijke nashi warm en koud geserveerd, verse kruidenmayonaise, fluweelzachte doperwten en postelein, friszure jenever


Dish


Omble chevalier façon "genevoise": eenzijdige riddervis op een bedje van aardperen, gegarneerd met een knapperig olijvenkorstje, geëmulgeerde "bloedsinaasappel"-saus, worteldaling


Dessert


Belle Hélène peer 2.0, gedeconstrueerd op een Bretoens koekje, met chocoladeganache en citroentonen


Team 5 Lycée technique La Providence ORCHIES

Starter


Gin Cow Wanneer de distilleerder de raffineerder ontmoet.


Een warm en koud voorgerecht met appeljenever en vers gerijpte


Saint-Rémy in de vorm van een koffiecromesquis, vergezeld van een brunoise van appel


appelbrunoise geflambeerd met gin, een emulsie van spek, augurken van rode biet


en een schijfje quinoa korstdeeg.


Gerecht


Arctic char in een moestuin vergezeld van een zoete saus


Venen bloedsinaasappel emulsie.


Eenzijdig gegaarde riddervis, tuile van citrusvruchten en zoete bloemen, gelei van bier


hollandaise van bier.


Ballottines van kleine citrusvisjes, mousseline van gerst, hopscheuten en eikenblad


en spruitjes.


Trompe-l'oeil van wortel met komijn, gekonfijte sinaasappel en wortelstengels op een bedje van


van inktvisinkt crumble.


Dessert


Amatika chocolade en zijn atlas van groentesmaken.


Als een open boek: viooltjesijs op een crumble van zoete aardappel.


Crème van pistache en praliné, geroosterde pistachenoten.


Kiwi panna cotta, Amatika chocolademousse met Espelette chili, Nougatine


chocoladestukjes, chocoladekanten tuile en Amatika chocoladesaus.


Amatika chocoladesaus.


Geen van de leerlingen presteerde ondermaats in deze oefening. Een wedstrijd brengt altijd druk met zich mee en iedereen had de hele dag de juiste instelling. Goed gedaan voor hen, hun leraren en hun coaches.


Scoringssysteem: Dit is hetzelfde CIS-scoringssysteem dat wordt gebruikt bij de Worldskills-wedstrijden. Dit gepatenteerde en internationaal erkende systeem is ontworpen om misverstanden of enige vorm van vriendjespolitiek te voorkomen.



En tot slot zijn hier de resultaten:


1e prijs: La Providence Orchies met 72,98%.


2e prijs: Ipes Waver met 71,68%.


3e prijs: Ter Groene Poorte Brugge met 66,63%.


Beste coach: Jean-Claude Terlier voor Ipes Wavre


Prix Brabant Wallon voor het beste voorgerecht: La Providence Orchies


Valrhona Prijs voor het beste dessert: Ter Groene Poortete Brugge


We willen iedereen bedanken die heeft geholpen om de dag tot een succes te maken:


- IPES Waver


- de verschillende leden van de keuken- en eetkamerjury


- onze productpartners voor de bereiding van de menu's (zie hierboven)

- onze andere partners : Spadel, We Are Together - WAT srl, Cinoco

- Mevrouw Romeyer voor haar aanwezigheid


Kan niet wachten tot volgend jaar!


Rédaction et photos by Sparkling Touch secrétaire et chargée de communication pour Euro-Toques Belgique et également des photos de Georges Grintzias, conseiller Euro-Toques Belgique.

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page