top of page

Kort historisch overzicht
van de Baron Romeyer-trofee

Baron Romeyer Trofee 2019.jpg
55458265_2857657724252133_4958106432571441152_o.jpg

Kort historisch overzicht:

Het was in 2004 dat Stéphane PIERRE, toenmalig voorzitter van Euro-Toques België en wiens mandaat voorzag in toenadering tussen de vereniging en de hotelscholen, contact opnam met Gaétan BOUSMAN, destijds Workshop Manager bij IPES in Waver.

 

Na deze ontmoeting met Pierre ROMEYER, voorzitter en oprichter van Euro-Toques Belgium en de Permanente Afgevaardigde van de Provincie Waals-Brabant Jean-Pierre DESERF, werd de beslissing genomen om het jaar daarop een wedstrijd te organiseren.de basisprincipes daarvan zijn vastgelegd:

  • Het samenbrengen van de professionele wereld en scholen

  • De overdracht van kennis

  • Vermijd overbieden, zowel qua producten (geen luxeproducten) als coaches (geen “sterrenchefs”).

  • Teamwerk

  • Het promoten van kwaliteitsproducten.

Gebaseerd op een inventarisatie van reeds bestaande competities en om niet te reproduceren wat al gebeurde, werd het idee om een team van 3 studenten samen te brengen, gecoacht door een niet-onderwijzende, niet-sterrenchef uit de regio van de school, toegestaan Euro-Toques België zal de wedstrijd het jaar daarop lanceren.

In 2005 leidde het partnerschap tussen Euro-Toques België en de Provincie Waals-Brabant tot de organisatie van deze 1e Baron Romeyer Trophy op IPES in Waver met 6 aanwezige scholen.

Al snel nam Jean CASTADOT de functie van voorzitter van de Trophy over en liet deze een referentie worden in kookwedstrijden die voorbehouden waren aan hotelscholen.

 

Gedurende deze 16 edities werden verschillende reglementaire punten gewijzigd, zoals de automatische kwalificatie van IPES in Waver, de organisatie van de volgende finale door de winnende school, de creatie van een “partner”-prijs, de bijzondere aandacht voor het terughalen en sorteren van verspilling, de aanwezigheid van een “man van de wet” die toeziet op de naleving van de regels, enz.

Tot nu toe hebben bijna 96 teams, 96 coaches en 288 studenten elkaar ontmoet en deelgenomen aan de 15 finales die werden georganiseerd op IPES in Waver. De 16e had voor het eerst buiten Waals-Brabant moeten plaatsvinden in de Ecole Hôtelière Provinciale in Namen.

 

Dankzij deze trofee konden 180 culinaire jury's en 360 proefjury's zich verheugen over het enthousiasme, de motivatie en de leergierigheid van de jongere generatie.

De 17e editie vindt plaats in de Ecole Hôtelière Provinciale de Namur.

Wedstrijdreglement te raadplegen op deze pagina:

Contacten

Concurrentiecontact

Damiaan Huylebroeck

Perscontact/communicatie

Gaëlle Troubat

gaelle.communication@eurotoques.be

bottom of page