top of page

Euro-Toques Day - Ethic Ocean - 14/11/2023


Op 14 november 2023 verwelkomden we de directeur van Ethic Ocean, Elisabeth Vallet, om met ons te praten over de vereniging die opkomt voor de rijkdommen van de zee.


We organiseerden het evenement in de hotelschool van het IPES in Waver.



Dit zijn enkele van de woorden die we tijdens de presentatie hoorden:


"Wij zijn een NGO, een niet-gouvernementele organisatie, een milieuvereniging. Er zijn veel verenigingen die zich met deze zaken bezighouden, nogal militante verenigingen die burgers mobiliseren om dingen te veranderen, maar wij hebben een andere strategie gekozen. Wij werken samen met alle spelers in de visserij- en landbouwsector om hen te helpen een duurzaam aanbod te kiezen. Dus we informeren deze professionals over de staat van de hulpbronnen op basis van de meest geloofwaardige en recente wetenschappelijke gegevens, we ondersteunen bedrijven die dat willen in deze aanpak en we bevorderen goede praktijken om te laten zien dat het mogelijk is om een economische activiteit te hebben op basis van deze hulpbronnen en om vis-, schaal- en schelpdierproducten te blijven consumeren terwijl we behouden wat de oceaan ons biedt. We werken dus samen met de producenten, de vissers en de producenten, en met alle spelers in de distributieketen: leveranciers, supermarktketens, vishandelaren, restauranteigenaren, koks, of het nu gaat om commerciële cateraars, institutionele cateraars of traiteurs. En we werken veel met de volgende generatie van deze professionals, omdat we veel lesgeven in hotelscholen. Elisabeth Vallet


Lees meer over de Power Point die die dag werd gepresenteerd:


Vertaald met DeepL.com (gratis versie)



Belangrijk nieuws :


Restauranteigenaars hebben de macht om dingen te veranderen!


Er is een gratis applicatie waarmee je de gezondheid van vissoorten kunt controleren voordat je ze koopt:


De Ethic Ocean app helpt je bij het eten van zeevruchten (vis, schelpdieren, weekdieren) terwijl je de hulpbronnen beschermt.


Je vindt


1) Belangrijke informatie om te controleren voordat je koopt:


Wetenschappelijke naam


Herkomst


Staat van de voorraad


Vistechniek


Geslachtsrijpheid vs. legale marktgrootte


Productieomstandigheden (voor kwekerijen)


2) Recepten voorgesteld door de chef-koks van de Equipage de la mer (winnaars en finalisten van de Olivier Roellinger wedstrijd voor het behoud van de mariene rijkdommen).




Je kunt het charter ondertekenen en een toegewijde restaurateur worden door je hier aan te melden: https://www.ethic-ocean.org/contact/


Er is een soortengids voor professionals: https://www.ethic-ocean.org/article-guide-des-especes-3/



  • "De Europese aal is bijna uitgestorven. Er zijn veel redenen voor de afname van de populatie: overbevissing, illegale visserij, verlies van habitat, riviervervuiling, dammen in rivieren, enz. Ondanks de beschermingsprogramma's die sinds 2007 zijn uitgevoerd, is er geen verbetering opgetreden in de toestand van de populatie. Vermijd het eten ervan... In gerookte vorm kan paling worden vervangen door haring of forel". (bron Ethic Ocean) Net als 2 van onze chef-koks kun je meedoen en het zeggen!


Voor de afsluitende cocktail kregen we de kans om een Food Pairing te proeven, samengesteld door de 7e klassers van IPES Waver, gecombineerd met zorgvuldig geselecteerde wijnen in een gezellige walking dinner stijl.


Opnieuw brachten we een gezellige avond door met collega's en vrienden in een ontspannen en inspirerende sfeer.


Het is altijd een plezier om elkaar weer te ontmoeten!




1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page