De 18e editie van de Baron Romeyer Euro-Toques Trophy, die samen met Brabant Wallon wordt georganiseerd, vond plaats op 28 maart 2023 in de Ecole Hôtelière Provinciale de Namur, winnaar van de vorige editie.
Wij danken hen hartelijk voor de perfecte ontvangst in hun lokalen.
5 scholen deden dit jaar mee en presenteerden 1 voorgerecht, 1 hoofdgerecht en 1 dessert met opgelegde ingrediënten:
Voor het voorgerecht :
Ongepelde garnalen geleverd doorMomo La Crevette, Thierry Vanholsbeek https://www.momolacrevette.mobi/
Franceline-aardappelen van onze partnerboerderij Sabbe https://www.sabbevrs.be
Voor het gerecht :
3 stukken van het 4 geribde Duroc varken van onze partner (vrijgesneden) Duroc d'Olives https://www.durocdolives.com/fr-be/
Biologisch Upigny-sap - Appel en rode biet - EVH-pers van onze partner Verger d'Upigny https://lafermedupignac.be/le-jus
Voor het dessert:
Speculaties van Grazen de Erika Vanvuchelen http://grazensespeculaas.be/
Mosterd Averbode De Ster https://www.de-ster.com/
De scholen die meededen:
Team 1 Institut Cardinal Mercier Waterloo
Team 2 Institut Provincial d'Enseignement Secondaire à Wavre
Team 3 Ecole Hôtelière Provinciale de Namur
Team 4 ITCF Val Itma Tournai
Team 5 IND Fleurus
Voici les plats présentés par chaque équipe :
Team 1 Institut Cardinal Mercier Waterloo
Voorgerecht
Mandje van Franceline, tandoori grise, gouden brunoise en zeekraal
Gerecht
Duroc varken op drie manieren: laag gegaarde mignon, gerookte tartaar, ribbetjes met Aziatische smaken
Dessert
Krokante entremet, ganache met Averborde de Ster mosterd dulcey, karamel met Spéculaas grazen en vanille mosterd ijs
Team 2 Institut Provincial d'Enseignement Secondaire à Wavre
Voorgerecht
Aardappelpuree en frietjes, verse grijze garnalen, garnalensifon, tuile
Hoofdgerecht
Duroc buikspek, pikant sap met brunoise van appel en rode biet, mille-feuille van appel en rode biet
Dessert
Méli mélo van speculaasmosterd
Team 3 Ecole Hôtelière Provinciale de Namur
Voorgerecht
Beignet van Franceline met grijze garnalen, kimchipuree en Nantua
Hoofdgerecht
Duroc varkensvlees in de tuin, risotto van gerst, maïs en tarwe. Luiks sap.
Dessert
Individuele Entremet met honing, bloedsinaasappel, soepele ganache met jivara chocolade en speculaas. Amandelstreusel en yoghurt sorbet van Averboorde mosterd.
Team 4 ITCF Val Itma Tournai
Voorgerecht
Franceline aardappeltuile en brunoise met grijze garnalen, perfect ei, hazelnootboteremulsie en Aziatische bouillon
Hoofdgerecht
Op lage temperatuur uitgebeende Duroc varkenshaas gelakt met soja, rode bietenmousseline met Upigny biologisch bieten-appelsap, Chinese kool met Sambal Oelek, melksap, dragonolie
Dessert
Grazenkoekje met hazelnootboter, yoghurtwolk, pure chocoladeganache met gebrande rozemarijn, Averbode De Ster mosterdijs
Team 5 IND Fleurus
Voorgerecht
Krokante Franceline aardappel, tartaar van grijze garnalen en granny apple, aardappel espuma
Hoofdgerecht
Varkenshaas van Duroc, inzet van groene kool en rode biet, sap van Upigny-appel en rode biet, krokante varkenswang
Dessert
Witte chocolade halve bol, inzet van peer, honingmosterd en verse kaas, augurken van mosterdzaad, speculaas
Geen van de leerlingen deed het slecht in deze oefening. Een wedstrijd brengt altijd druk met zich mee en allen hadden de hele dag de juiste instelling, goed gedaan aan hen, hun leraren en hun coaches.
Dit jaar werd een nieuw scoresysteem ingevoerd door Damien Huylebroeck, de Euro-Toques-administrateur die belast is met de organisatie van de wedstrijd en voor het tweede opeenvolgende jaar Gaétan Bousman opvolgt.
Dit is hetzelfde CIS scoresysteem dat wordt gebruikt bij de Worldskills wedstrijden. Dit gepatenteerde en internationaal erkende systeem heeft tot doel misverstanden en elke vorm van favoritisme te vermijden.
En tot slot zijn hier de resultaten:
1e prijs: IPES Waver
2e prijs: EHPN Namen
3e prijs: IND Fleurus
Beste coach : Jordan Boreux - Restaurant l'Épisode en coach van IPES Waver.
Wij willen iedereen bedanken die deze dag tot een succes heeft gemaakt:
- de Hotelschool van Namen
- de verschillende leden van de keuken- en eetkamerjury
- onze productpartners voor de uitwerking van de menu's (zie hierboven)
- onze andere partners: Spadel, Valrhona, NELIS & We Are Together - WAT srl, Hendi
- mevrouw Romeyer voor haar aanwezigheid
Hier is de link naar het fotoalbum: https://www.concours-romeyer.eurotoques.be/
Kan niet wachten tot volgend jaar!
Schrijven en foto's by Sparkling Touch secretaris en communicatiemedewerker van Euro-Toques België
Comments